tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3679
EURO
35,1221
ALTIN
2.324,78
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Güneş Çarpmasına Karşı Neler Yapılmalı

Yazın getirdiği en ciddi hastalıklardan biri güneş çarpması. Özellikle çocukların, kronik hastalıkları olanların güneşle ayrıca sıcak havalarla …

Güneş Çarpmasına Karşı Neler Yapılmalı
02.08.2022 14:34
0
A+
A-

Yazın getirdiği en ciddi hastalıklardan biri güneş çarpması. Özellikle çocukların, kronik hastalıkları olanların güneşle ayrıca sıcak havalarla olan temasına dikkat etmesi gerekiyor. Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Alev Özsarı güneş çarpmasına karşı alınabilecek önlemleri ayrıca güneş çarpması durumunda yapılabilecekleri anlattı.

Güneş çarpması nedir?

Yazın getirdiği en ciddi hastalık güneş çarpmasıdır. Güneş çarpması, aşırı sıcak sebebiyle beden ısısını ayarlayan mekanizmanın yani termoregülasyon sisteminin bozulması sonucu ortaya çıkan bir hastalık tablosudur. Vücudun kendi ısısını düzenlemek için olan terlemeyi yeterince gerçekleştirememesi durumudur. Ve sıcaklarda aşırı terleme sonucu fazla miktarda sıvı ayrıca elektrolit kayıpları sonucunda da vücut sıcaklığı yükselmeye başlayabilir.

Güneş çapması en çok kimleri etkiler?

Bu durumdan en çok çocuklar, yaşlılar, kronik hastalıkları olanlar ayrıca aşırı alkol alanlar etkilenir.

Güneş çarpmasının en önemli belirtileri nelerdir?

  • Yüksek ateş, baş ağrısı, nabız hızında ayrıca solunum sayısında artma, tansiyon düşüklüğü, aşırı yorgunluk, bitkinlik hali.
  • Güneşe maruz kalma uzadıkça ayrıca müdahale edilmedikçe ağrılı kramplar, kalpte ritim bozukluğu, bulantı- kusma-ishal, huzursuzluk, havale, bilinç bulanıklığı, koma ayrıca ölüm gelişebilir.

Güneş çarpmasına karşı ne tür önlemler alınabilir?

  • Fazla güneşte kalınmamalıdır.
  • Susamayı beklemeden bol su ayrıca maden suyu içilmelidir. (Tansiyonu olanlar maden suyunu dikkatli tüketmelidir.)
  • Yiyeceklere dikkat edilmeli, ağır ayrıca yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı, sık aralıklarla sebze ayrıca meyveden zengin beslenilmelidir. Proteinden zengin gıdalar azaltılmalı, alkol ayrıca kafeinden kaçınılmalıdır. Özellikle sıcak günlerde alkol ayrıca kafein almak vücudun ısısını ayarlayan mekanizmayı olumsuz etkiler.
  • Giyeceklere dikkat edilmeli, mevsime uygun, vücudun sıcaklığını çok yükseltmeyecek pamuklu ayrıca keten gibi terletmeyecek kumaşlar tercih edilmeli, açık renkli kıyafetler giyilmelidir. Güneşten korunmak için geniş kenarlı şapkalar takılmalıdır.
  • Ultraviyole ışınlarının en yoğun olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında, güneş altında spor faaliyetleri yapmaktan kaçınılmalıdır.
  • Sık sık duş alınmalıdır.

Güneş çarpmasında nasıl yardım etmek gerekir?

  • Hemen serin ayrıca hava akımı olan bir yere alınmalı, giysileri çıkarılmalı, düz yatırılmalı, bacakları yukarı kaldırılmalı ayrıca ciltten buharlaşma sağlayacak şekilde soğutulmalıdır.
  • Ilık -çok soğuk olmayan su banyosu yaptırılabilir veya koltuk altı, boyun ayrıca kalçalarına soğuk kompres uygulanabilir.
  • Bilinci açıksa bol su ayrıca tuzlu ayran verilmeli. Şuur bulanıklığı, havale geçirme gibi belirtiler varsa zaman geçirmeden hastaneye götürmelidir.
  • Kas krampları, serin bir yerde dinlenme ayrıca bol sıvı almaya rağmen 1 saatten uzun sürerse yine doktora başvurulmalıdır. Hastanın soğutulması ayrıca yeterli sıvının verilmesi önemlidir.
  • Ateş düşürücülerin faydası yoktur, hatta verilmesi sakıncalı olabilir.

Güneş çarpması sonucunda neler oluşabilir?

Hafif güneş çarpmasında, tansiyon düşüklüğü, ateş, bitkinlik olur. Sıvı kaybı ayrıca ateş artışı devam ederse, bilinç kaybı ayrıca nörolojik bozukluklar ortaya çıkar, koma ayrıca ölümle sonuçlanabilir.

Sıcaklarda bol sıvı tüketimi neden önemlidir?

Sıcak havalarda nem arttığında terleme ile sıvı kaybederiz. Kaybedilen sıvı ayrıca sodyumu yerine koymak gerekir. Su ile birlikte tuzlu ayran ayrıca maden suyu da önerilir. Ancak tansiyon sorunu olanlar bunları dikkatli tüketmelidir.

Güneş çarpması hangi hastalıkları tetikleyebilir?

Güneş çarpması yaşlıları, kronik hastalığı olanları ayrıca çocukları daha çok etkiler. Yüksek tansiyonu olanlarda, diyabeti olan ayrıca özellikle insülin kullanan diyabetli hastalarda, kalp hastalarında, böbrek hastalarında sıvı kaybı sebebiyle daha erken ayrıca ölümcül sonuçlar ortaya çıkar.

Çocuklarla ilgili neler yapmak gerekir?

Çocuklar güneşe karşı daha hassastırlar. Hem ciltleri hassastır, hem de susuzluğa karşı kendilerini koruyamazlar. Bu yüzden çocuklara bol su verilmelidir. 2 yaş altı çocuklar güneşe fazla çıkarılmamalı, güneş vuran araba içinde uzun süre tutulmamalıdır.

10 ADIMDA GÜNEŞTEN KORUNUN

  1. Susamayı beklemeyin, bol su için.
  2. Açık renk ayrıca bol giysi giyin, şapka takın.
  3. Alkol ayrıca kafein tüketmeyin.
  4. Saat 11.00 ayrıca 16.00 arası güneşe çıkmayın.
  5. Dışarı çıkarken güneş koruyuculu kremler sürün. Yansıyan ışınların bile zarar verebileceğini unutmayın.
  6. Kronik hastalıklar varsa serin bölgelere seyahat edin.
  7. Spor yapıyorsanız erken saatte ya da akşam yapın.
  8. Bronzlaşmak için saatlerce güneş altında yatmayın.
  9. Evde ayrıca ofiste yaşam alanlarınızı serin tutun.
  10. Güneşin sizi yakmadan ısıtmasını ayrıca sağlığınızsa katkı vermesini sağlayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu