tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3184
EURO
35,1145
ALTIN
2.295,76
BIST
9.049,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Terör gibi paniğe neden olan hallerde nasıl davranılmalı

Acil durumlar için yılda 2-3 kez tatbikat yapılmalı Terör eylemi gibi olayların panik hali yarattığını ayrıca acil durum olarak …

Terör gibi paniğe neden olan hallerde nasıl davranılmalı
17.11.2022 00:17
0
A+
A-

Acil durumlar için yılda 2-3 kez tatbikat yapılmalı

Terör eylemi gibi olayların panik hali yarattığını ayrıca acil durum olarak değerlendirildiğini belirten uzmanlar, toplumun bu gibi durumlarda normalin haricinde davrandığını ifade ediyor.

Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, yılda 2-3 kez yapılacak eğitim ayrıca tatbikatlar ile acil durumlarla mücadele edilebilecek seviyeye gelinebileceğini vurgularken görevlendirilen itfaiye ayrıca benzeri profesyonel ekiplere toplumun tarafınca destek olunması ayrıca yönlendirmelere uyulması gerektiğine dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, İş Sağlığı ayrıca Güvenliği Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, terör eylemleri ayrıca doğal afet gibi durumlarda toplum olarak yapılması gerekenler ile ilgili önemli bilgilendirmeler ayrıca tavsiyeler paylaştı.

Her yıl 2 -3 kez tatbikat yapılmalı!

Terör eylemi gibi olayların panik hali yarattığını ayrıca acil durum olarak ele alındığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu gibi durumlarda ister istemez herkes normalin haricinde davranacaktır. Ancak sürekli eğitimler ayrıca tatbikatlar ile alışkanlıklarımız bu gibi acil durumlara aksiyon alacak şekilde geliştirilirse daha sakin bir şekilde bu acil durumlar ile baş edebilecek seviyeye gelinebilir. Bu yüzden senede en az bir kez yapılması gereken tatbikatların sıklığı artırılmalı, yılda 2 hatta 3 kez yapılmalıdır. Sürekli eğitimler ile de desteklenmelidir. Acil durum ekipleri mevzuat kapsamında oluşturulmaktadır. Bu acil durum destek ekiplerinin de özel olarak eğitimli ayrıca ve da donanımlı (yangına karşı koruyucu kıyafetleri ayrıca solunum cihazları) olmaları gerekiyor. Bu ekiplerin hızlı davranmaları, hem panik durumunu azaltacak ayrıca hem de belki zayiatı minimuma indirecektir. Unutulmamalıdır ki itfaiye ayrıca benzeri profesyonel ekipler gelene kadar geçecek vakit hayati önem taşır. Acil durum ekiplerinin hazırlığı ayrıca yerinde çabuk müdahaleleri hem zamandan kazandırır, hem de tahliyenin güvenli yapılmasına olanak sağlar. Böylece panik havası da bir nebze azalmış olabilir.”

Görevlilerin yönlendirmelerine uymak gerekiyor

Benzeri durumlarda öncelikle daha önceden yapılan tatbikatlarda elde edilen alışkanlıklar da kullanılarak hızlı ama sakin bir şekilde tahliyeye başlanması ayrıca bulunulan yerin terk edilmesinin sağlanması gerektiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “İkinci adımda güvenli toplanma alanlarına yönelinmelidir. Bu esnada görevli olanların daha önceden belirlenerek özel olarak eğitilmiş olmaları gerekiyor. Görevlilerin yönlendirmeleri takip edilmeli ayrıca söylenenler harfiyen yapılmalıdır. İtfaiye ayrıca AFAD desteğinde tahliye ayrıca gerekirse bazı koşullarda yardım sağlanmalıdır. Binalardan çökme ve/veya patlama risklerine karşın uzak durmak ayrıca güvenli toplanma alanlarında sakin bir şekilde talimatlar doğrultusunda hareket etmek şarttır. Tahliye sonrası en önemli olay, sayım yaparak içeride kalan olup olmadığını anlayabilmektir. Bunun için de önceden yapılan tatbikatlar ile 20 kişilik gruplar şeklinde planlama yapılmalı. Bu grupların birbirini tanıması, bir grup lideri olması, eksik olan kişinin hemen bulunabilmesi, eksiklik halinde de olay yeri amirine veya başka görevlilere derhal bilgi yapılması gerekir.” dedi.

İzdihama sebep olunmamalı…

Olağandışı durumlarda yakınlarına ulaşmaya çalışanlar olacağını belirten Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Hiçbir şekilde sayım yapılmadan toplanma bölgelerinin terk edilmesine izin verilmemeli. Yetkililerin sayım yaparak içerde kalan olup olmadığının tespiti çok önemlidir. Bina çevresi ayrıca lokasyon incelenerek park yapılan araçların konumu ayrıca toplanma alanları önceden belirlenmiş olmalı. Bina çökme riskine karşı güvenli bir uzaklığa ulaşılmalı. Toplanma merkezlerine kesinlikle park yapılmamalı. Çıkışlarda izdiham olmaması için çıkış noktaları da sürekli açık tutulmalı.” ifadelerini kullandı.

Yetkililerin müdahalesi zorlaştırılmamalı

Olaya müdahale açısından yetkililerin ayrıca görevlilerin müdahalesini zorlaştırmamak için toplanma alanlarında düzenli şekilde beklemek ayrıca fazladan risk yaratacak davranışlardan kaçınmak gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “İstenildiğinde gerekli görevleri de yerine getirmek gerekebilir. Acil durum araçlarının giriş çıkışları da önemlidir. Bunları da engellememek gerekiyor. İçeride kalan birileri olabileceği şüphesi durumunda mümkünse lokasyonu ile görevlilere duyuru yapılmalı. Acil durum destek ekipleri ayrıca itfaiye benzeri profesyonel ekipler geldiğinde onların talimatlarına uymak zorunludur.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu