tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3290
EURO
35,0804
ALTIN
2.292,31
BIST
8.982,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Uyku Apnesi Ani Ölüm Riskini Arttırıyor

Uyku Apnesi Sendromu, toplumda en sık rastlanan uykuda solunum bozukluğu olarak birçok kişinin hayatını olumsuz etkiliyor. Sinsi seyreden bu …

Uyku Apnesi Ani Ölüm Riskini Arttırıyor
11.09.2022 11:36
0
A+
A-

Uyku Apnesi Sendromu, toplumda en sık rastlanan uykuda solunum bozukluğu olarak birçok kişinin hayatını olumsuz etkiliyor. Sinsi seyreden bu hastalık türünde dikkat edilmezse tehlikeli ayrıca ölümcül sonuçlar olabilir.

İnsan ömrünün ortalama üçte birini oluşturan uyku, sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşıyor. Uykunun bozulması veya uyku sırasında yaşanan rahatsızlıklar, çeşitli hastalıkları beraberinde getiriyor. Türkiye’de görülen en yaygın uyku rahatsızlıklarının başında uyku apnesi sendromu gelmektedir. Dikkat edilip tedavi edilmezse ölümcül riskler doğurabiliyor.

Kızılay Kartal Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. M. Burak Uçar, uyku apnesi belirtileri ayrıca tedavisi hakkında bilgilendirme verdi. Dr. Uçar, “Uyku apnesi, horlamanın eşlik ettiği en önemli uyku bozukluklarından biridir ayrıca uykuda solunumun 10 sn ayrıca üzerinde durması olarak ifade edilebilir. Bu durum saatte 5 kez ayrıca üzerinde gerçekleşirse uyku apnesi sendromu olarak ifade edilmektedir. Hafif, orta ayrıca ağır şiddette olan tipleri bulunmaktadır. Dil kökü ayrıca yumuşak damağın veya aşırı büyümüş bademciklerin hava yolunu tıkaması sonucunda uyku apnesi gelişebilir. Uyku apnesi olan kişilerin çok önemli bir kısmında horlama şikâyeti bulunur” diye konuştu.

Horlama ayrıca Uykuda Nefes Kesilmesi Başlıca Belirtileri

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. M. Burak Uçar, “Uyku apnesinin belirtilerinden en önemlisi uykuda solunumun durmasıdır. Diğer uyku apnesi belirtileri ise şöyle sıralanabilir; uykuda sırasında huzursuzluk, horlama, gündüz yorgun uyanma, gün içinde konsantrasyon eksikliği, sık sık idrara kalkma, terleme, ağız kuruluğu, hipertansiyon, cinsel isteksizliktir. Uyku apnesi sendromu olan kişide horlama, birkaç kat daha fazla ayrıca gürültülü bir şekilde gerçekleşir. Horlamanın yanı sıra nefes darlığı, sık sık iç çekme, çırpınarak uyanmaya çalışma, sık ayrıca uzun süreli solunum durmaları, sabah yorgun uyanmak da uyku apne sendromu yaşayan kişilerde görülür. Özellikle obez ayrıca kilolu kişilerde horlama dikkate alınması gereken bir işarettir. diye konuştu.

Tedavi edilmezse ciddi sonuçları olur

Uyku apnesinin çok tehlikeli sonuçları olabileceğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. M. Burak Uçar, “uyku apnesi ile birlikte nefes almanız durduğu vakit kandaki oksijen miktarı düşer, buna karşılık karbondioksit ayrıca asit birikimi miktarı ise artar. Bu durum kalp, kan damarları ayrıca sinir sisteminizin daha fazla çalışmasına yol açar. Bu da yüksek tansiyon,ritim bozukluğu, kalp yetmezliği, kalp krizi , inme (felç) riskinin sağlıklı kişilere göre daha fazla sıklıkta görülmesine sebep olur. Direksiyon başında ani uyuya kalma sonucu trafik kazası geçirme riski, dikkat dağınıklığı, depresyon ayrıca hafıza problemlerinin de görülme riski ciddi oranda artar.” diye konuştu.

Uyku Apnesi Tanısı Nasıl Konulur ayrıca Nasıl Tedavi Edilir?

Uyku apnesinin uygun tanı yöntemi ayrıca tedavi seçenekleri sayesinde tedavi edilebileceğini belirten Kızılay Kartal Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. M. Burak Uçar, “Doktorunuz yapacağı uyku çalışmaları ile uyku esnasında vücudunuzda neler olduğunu görmeye yarayan bir dizi test gerçekleştirir. Uyku testlerinin içinde en önemlisi polisomnografi (PSG)’dir. Bu test beyindeki elektriksel aktiviteyi, göz hareketlerini, kas aktivitesini, kalp atışını, ağız ayrıca burundaki hava akışını ayrıca kandaki oksijen miktarını ölçer. Polisomonografi uyku apnesi tanısı için en kesin yöntemdir. Uyku apnesi görülen kişi eğer kilolu veya obez ise öncelikle bu kişilerin diyetisyen kontrolünde kilo vermesi gerekir. Ayrıca, alkol ayrıca uyku ilaçlarından kaçınmak, sigarayı bırakmak ayrıca sırt üstü yatmamak da rahatsızlığı azaltır. Uyku apnesi sendromunun temel tedavisi, tanı konulduktan sonra ayrıca hastalarda orta/ağır uyku apnesi sendromu saptanması halinde, apne önleyici cihazların (CPAP-BPAP) hastalar tarafınca kullanılmaya başlanmasıdır. Eğer üst solunum yollarında belirgin anatomik darlıklar var ise hastanın kulak burun boğaz uzmanı tarafınca cerrahi girişim yönünden değerlendirilmesi gerekir.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu